България може да загуби милиони по ПВУ и да трябва да

...
България може да загуби милиони по ПВУ и да трябва да
Коментари Харесай

Пеканов: България може да загуби милиони по ПВУ

България може да загуби милиони по ПВУ и да би трябвало да се отхвърля от реализация на избрани планове, съобщи икономистът Атанас Пеканов. 

Той напомни, че Планът за възобновяване и устойчивост е стратегия за ръководство, в която са записани реформи и вложения, които би трябвало да се случват с или без държавно управление. Според него едно от дребното положителни неща при конституционните промени е, че парламентът може да продължи да работи даже и когато предстоят избори. „ За страдание, това на процедура на действа. Въпреки че към този момент една година не получаваме пари, партиите не могат да се обединят и да одобряват ограниченията, които са останали. Те не са лесни, тъй като засягат законови промени в правосъдната и енергийната системи. Отлагат се от една година, по тази причина не получаваме пари. Най-вероятно това ще докара до действителна загуба на милиони, а освен до закъснение “, предизвести Пеканов.

Какво най-вече тревожи бизнеса в ситуацията на политическа неустойчивост

Той счита, че това е проблем за страната ни, тъй като значими капиталови планове няма да се случат, ще би трябвало да се откажем от нещо, което сме дали обещание. Пакенов предложи партиите по-отговорно да погледнат на този въпрос и да подхващат съответните дейности.

Засягайки нужните промени в бранш енергетика, икономистът съобщи, че въгледобивът изпитва проблеми и би трябвало да сме наясно, че ще е мъчно да задържим нещо, което е стопански неустойчиво. Това обаче не значи, че не би трябвало да се погрижим за прехраната на хората в тези райони, уточни той и добави, че разговорът за това какво да се направи през последната година отсъства. „ Цяла Европа приказва за нова индустриална политика, за вложения в браншове, които ще имат бъдеще през идващите десетилетия – електрически автомобили, акумулатори, слънчеви панели и други Ние не го вършим, а приказваме по какъв начин да убедим Европейска комисия, че Зелената договорка би трябвало да бъде отхвърлена. Тя ще бъде леко ревизирана надолу, упоритостите ще бъдат по-малки, само че няма да бъде отхвърлена. Така ми наподобява от всички изказвания, направени след евроизборите “, счита Пеканов.

Дацов: Най-високият стопански напредък е при кабинетите на Борисов и Янев през 2021 година

Според него България изостава и в реиндустриализацията – развой, който би трябвало да върне изнесените производства назад в Европа. „ Това значи да отваряме нови фабрики с положителни работни места в Европа.  Можем да изчакаме другите страни да се реиндустриализират и ние да се закачим за тях, само че е доста по-добре ние да проявим самодейността “, съобщи икономистът.

Той акцентира преимуществата на България – близка правна рамка с богатите страни от Европейски Съюз, само че към момента по-ниски заплати от тях: „ Когато производството се завръща от Азия, то би трябвало да пристигна в Източна Европа. Не приказваме задоволително и за това “.

По отношение на приемането на еврото, Пеканов съобщи, че постоянно се е застъпвал България да бъде част от еврозоната освен по стопански аргументи, а тъй като това ни дава и политическа тежест. „ Ще седим на масата с най-силните страни, които взимат решения за втората най-важна валута в света “, акцентира той. Пеканов счита, че е изцяло реалистично това да стане на 1 януари 2026 година

Икономистът прикани и за малко повече разсъдък в Народното събрание. „ Без значение дали партиите ще могат да се обединят към кабинет, има промени, които би трябвало да се случат. Те не инцидентно са заложени в ПВУ и съумяха да получат цялостен консенсус. Европейска комисия ги чака от нас, верни са и би трябвало да се случат “, сподели Пеканов. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР